Friday, July 13, 2012

Ministerul Afacerilor Externe a demarat pregatirile pentru organizarea Referendumului national pentru demiterea Presedintelui Romaniei

Intr-un comunicat de presa am Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei a fost anuntat startul pregatirii referendumului pentrru cetatenii aflati in afara Romaniei.

Conform listei sectiilor de votare din diaspora publicate pana in prezent la acest referendul numarul sectiilor de votare din diaspora este redus la jumatate fata de referendumul pentru alegerea presedintelui din 2009. Sa fie oare dorinta de a nu se intruni participarea necesara pentru validarea referendumului, incercarea reducerii participarii romanilor din diaspora sau doar o gresala de publicare deoarece in lista publicata este specificat ca ar contine doar lista sectiilor de votare din cadrum misiunilor diplomatice din diaspora.

O sa revenim cu detalii

Mai jos puteti citi ce prevede comunicatul de presa.

Ministerul Afacerilor Externe, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, a demarat pregatirile pentru organizarea Referendumului national pentru demiterea Presedintelui Romaniei din 29 iulie 2012, in cadrul ambasadelor si oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate.

Pentru organizarea si asigurarea bunei desfasurari a Referendumului national, la nivelul MAE, au fost intreprinse urmatoarele masuri: a fost infiintat un grup tehnic auxiliar, care va actiona, in cadrul MAE, pe durata organizarii, functionarii si finalizarii rezultatelor Referendumului; au fost transmise instructiuni misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate pe tema organizarii Referendumului national, conform legislatiei in vigoare (HG nr. 682 - 687 din 7 iulie 2012); a fost stabilit cadrul de comunicare si colaborare cu institutiile implicate in procesul electoral - Autoritatea Electorala Permanenta si Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii. De asemenea, a fost stabilita lista sectiilor de votare din strainatate (150 de sectii de votare in intreaga lume, dintre care 8 in teatrele de operatiuni in care Romania are trupe), care poate fi accesata pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/userfiles/hcoc_2012/referendum_2012/lista_sectiilor_de_votare.pdf

Potrivit legislatiei in vigoare privind organizarea si desfa?urarea referendumului, atributiile MAE sunt de ordin administrativ - organizatoric si constau printre altele in: numerotarea si organizarea sectiilor de votare din strainatate din punct de vedere logistic; distribuirea catre birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate a buletinelor de vot, a stampilelor si a celorlalte materiale necesare pentru derularea procesului de vot. Totodata, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central acrediteaza observatorii din partea unor organisme si institutii straine si reprezentantii mass-media straine. Ministerul Afacerilor Externe, impreuna cu Autoritatea Electorala Permanenta asigura personalul auxiliar, pe baza de voluntariat, la Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii. De asemenea, MAE asigura sediul Biroului Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii.

Ministerul Afacerilor Externe a inaugurat o sectiune destinata Referendumului national pe site-ul MAE. Sectiunea va fi actualizata permanent cu materiale informative legate de desfasurarea Referendumului national in strainatate si poate fi accesata deja pe pagina de internet a MAE la adresa: http://www.mae.ro/node/14453

in cadrul sectiunii se vor regasi informatii referitoare atat la atributiile MAE in cadrul Referendumului national, legislatia aferenta, procedura de acreditare a mass-media si a observatorilor externi, precum si alte elemente utile pentru votantul din strainatate. Pagina va fi actualizata progresiv pe masura ce vor fi disponibile informatii noi.

Sursa: Observator RO CZ

No comments:

Post a Comment