Friday, December 9, 2011

A venit Mos Nicolae la Brno

Duminica, 5 decembrie, Mos Nicolae si ingerul au poposit la biserica manastirii Sfanta Ludmila din Brno, cu 2 zile inainte de 6 decembrie deoarece in timpul saptamanii nu reusesc sa ajunga toti copiii la sfintele slujbe. Pentru unii dintre micuti a fost prima data cand l-au vazut pe Mos Nicolae.
Mikulas cum se numeste in Cehia este s?rb?torit atât în România cât ?i în aici, originea acestuia este comun? Mos Nicolae întruchipându-l pe Sfântul Nicolae (AD 270), episcop al Mirei din Asia Mic?.
Ocrotitor al copiilor si al celor nevoiasi, Sfântul Nicolae vine si astazi pentru a-i rasplati sau pentru a-i pedepsi pe cei mici. În România copiii îsi pregatesc cizmulitele în seara de 5 decembrie si le pun în geam sau la usa pentru a-l astepta pe Mos Nicolae. Dimineata cei cuminti vor gasi ceea ce îsi doresc: jucarii sau dulciuri, pe când cei neascultatori vor gasi o crenguta înpodobita ca si avertizare. Dupa traditia din Cehia, Mikulaa vine în seara de 5 decembrie împreuna cu diavolul si cu un înger; copiii, care au fost cuminti, stiu sa cânte un colind sau sa recite o poezie,primesc dulciuri sau mici cadouri.
Cei neascultatori primesc de la diavol cartofi sau carbune.
Le multumim celor care l-au ajutat pe Mos sa umple sacul si astfel sa aduca bucurie si emotie pe fetele copilasilor.

Adina Toma

No comments:

Post a Comment