Tuesday, October 11, 2011

Duminica 9 octombrie a fost sfinitita biserica ortodoxa din Most

Duminica 9 octombrie a avut loc în localitatea Most sfintirea primei biserici românesti din Republica Ceha. Biserica a fost construita în memoria ostasilor români cazuti în primul si al doilea razboi mondial. Ceremonia de sfintire a fost oficiata de PF Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitrul Krystof Mitropolit al Tinuturilor Cehe si Slovaciei. Înalt Preasfin?itul Casian Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Preasfintitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal împreuna cu un sobor de preoti din România.
Dupa oficierea slujbei de sfintire, conform rânduieli, a fost citit hrisovul de sfintie de catre Preasfintitul Parinte Episcop-vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul iar apoi a început prima Sfînta Liturghie în biserica.

Dupa sfânta liturghie Preafericitul Parinte Daniel a daruit Prefericitului parinte Krystof un set de engolpioane un set de vesminte arhieresti, un set de monede cu patriarhii României si un baston arhieresc cu mânerul lucrat în argint filigramat. Pentru implicarea deosebita în demersurile de înfiintare a asezamântului bisericesc de la Most, Preasfintitul Ciprian Câmpineanul a primit de la Patriarhul nostru un engolpion, iar parintele Cristian Popescu a primit o cruce de iconom stavrofor.
Preafericitul Daniel a fost decorat cu ordiul „Sfintii Chiril si Metodiu” cea mai înalta distinctie a Biserici Ortodoxe din Tinuturilor Cehe si Slovacia în semn de pretuire si recunostinta pentru implicarea în realizarea primei biserici ridicate în memoria eroilor români cazuti pentru eliberarea Cehiei si a Slovaciei.
[gallery columns="2"]
La slujba de sfintire au participat Daniela Gâtman, Ambasadorul României la Praga, Eugen Tomac, Secretar de stat pentru Departamentul Românilor de Pretutindeni, Adrian Lemeni, Secretar de stat pentru Culte, gen. lt. Ion Oprisor, Secretar CSAT în cadrul Administratiei Prezidentiale, primarul orasului Most, alte oficialitati cehe, dar si cateva zeci de români ortodocsi stabiliti in Cehia sau veniti din romania special pentru acest eveniment.

Horatiu Toma

No comments:

Post a Comment