Wednesday, March 28, 2012

Daily Telegraph: orasului Praga al patrulea cel mai bun pentru viata unui tanar emigrant

[caption id="attachment_635" align="alignright" width="236" caption="Praga"][/caption]

Britanicul Daily Telegraph citata de radio.cz a publicat o lista cu primele douazeci de locuri pentru tinerii emigranti, unde capitala ceha Praga, se clasa pe locul patru. "Frumoasa si la un zbor scurt din Marea Britanie, Praga ofera toata stabilitatea din Europa, nu necesita invatarea unei limbi noui, si are cea mai buna bere din lume", cel putin asta sustine Telegraph. Deci, are Praga, ca destinatie pentru emigranti tot ce e necesara


Exista o aroma internationala a acestei atmosfere într-un parc popular în cartierul Praga Vinohrady - si pe buna dreptate. Praga este casa pentru mii de emigranti din Europa si nu numai. Multi vin din cauza muncii - oras gazduieste o serie de importante companii internationale,care si-au externalizat afacerile aici - altii, inclusiv acest reporter, pentru ca au venit pentru un timp si pur si simplu a ramas sau, în cazul meu, au revenit în anul urmator si a ramas pentru totdeauna.

Printre ei este Carole Spiller-Lissi din Elvetia, vorbind cu Amelie, fiica ei,în italiana natala. Carole a venit la Praga, acum patru ani, cu sotul ei, Michal, de origine ceha, care lucreaza ca si country manager pentru un mare producator european de ciocolata. Ea împarte timpul între maternitate si consultanta in management, si spune ca Praga este un loc ideal pentru familie.

"Este un oras frumos pentru a locui. In fiecare sfârsit de saptamâna puteti descoperi ceva nou, un colt nou, ceva cu adevarat frumos. Puteti avea o viata frumoasa, în Praga, este un oras mic, dar ofera în fiecare zi ceva de facut, exista o oferta cultural mare. Si pentru copii este fantastic. Cehii sunt cu adevarat iubitori de copii, prietenosi. Si acesta este un foarte bun. "

Potrivit statisticilor oficiale din Cehia, Carole este una din 557 de cetatenii elvetieni care locuiesc în Republica Ceha, cei mai multi dintre ei locuind în Praga. Acest numar este depasit de 15.000 de germani, 3.000 de francezi, 5.000 debritanici si 6.000 de americani, cea mai mare parte fiind oameni de afaceri, profesori si studenti. Ei formeaza mini-comunitati; pe strazile din Praga, în special în cartiere bogate precum Vinohrady, se aud vorbind limbi straine din întreaga lume. Charles Grant lucreaza pentru o mare firma de contabilitate, care si-a stabilit sediul regional în Praga. Ne-am întâlnit într-o cafenea-franceza pentru a discuta rezultatele sondajului facut de Telegraph.

[gallery link="file"]

Foto: Ilica Flavius


"Eu nu sunt surprins ca în studiu sunt numere asa mari. Cred ca motivul pentru care Republica Ceha ca un pumni întregi de mai sus greutate financiar se datoreaza faptului ca este atât de succes a fost atragerea companiilor sa vina si sa lucreze aici, investitorii financiari sa vina si sa traiasca aici. Aici sunteti în centrul Europei, vreau sa spun ca Viena este mai mult situata spre est fata de Praga. Deci este vorba de locatie, oarecum si despre clima, iar daca locuiti intr-un mic grup de emigranti, locuiesti într-un oraa vechi frumos, într-un apartament frumos din anul 1920, cu tavane inalte si parchet, sau locuiti într-un frumos cartier marginas cu acces usor in Praga. Deci, daca ne unitam prin ochiul distinct al emigrantului, este un stil de viata frumos. Praga este deschisa persoanelor cu limba engleza ca a doua limba. "



Desi ca Charles a continuat sa explice, ca e bine pentru afaceri, in relatiile personale cu localnicii, emigrantii au tendinta de a lovi un zid din cauza lipsei cunostintelor de limba ceha. Într-adevar, nu ar fi placut sa spun ca cehii nu sunt, în general, cel mai prietenos sau mai deschis popor atunci când vine vorba de a primi straini -. cu siguranta necesita timp, si rabdare si obisnuinta, dupa cum mi-a spus Carole.

"Cel mai mare dezavantaj este mentalitatea închisa. Ceea ce putem observa în Praga - si ar putea fi diferit în afara Pragai - dar în Praga este asa, oamenii sunt închisi, sunt rezervati. Te duci la un magazin si la doua luni dupa ce am trait aici, am învatat ca nu esti surprins cand oamenii nu zambesc la tine, fie într-un magazin sau in restaurant, nu esti primit ca un client sau ca un oaspete. Si trebuie sa te obisnuiesti cu ei. Si este nevoie de o perioada lunga de timp si chiar si acum, uneori, ma deranjeaza cu adevarat, dar imi spun – asta e, e un lucru de mentalitate, si trebuie sa te obi?nuiesti cu el ".

Din ce in ce mai multi straini, se pare, s-au obisnuit asa, si acesta este unul dintre motivele pentru care Praga, s-a clasat pe locul al patrulea pe lista de Daily Telegraph din douszeci de destinatii de top pentru emigrantii tineri, dupa Varsovia, Phnom Penh si Bangkok. Exista doar un singur aspect al acestui sondaj asupra caruia as atentiona - ideea ca aici poti trai fericit, fara a învata Ceha. Puteti supravietui, cu siguranta folosind limba engleza, gesturi si un dictionar, dar învatarea limbii locale, adauga o dimensiune cu totul noua vietii în Praga.

Sursa: radio.cz

No comments:

Post a Comment