Saturday, February 4, 2012

Curtea: Femeilie au dreptul la acoperirea de catre asigurarea de sanatatate a costurilor nasterii acasa

Femeile care locuiesc in Republica  Ceha si prefera sa nasca acasa si nu intr-un spital au dreptul la o moasa, costurile fiind acoperite de asigurarea de sanatate, conform unei hotarari a instantei orasului Praga. Aceasta hotarare s-a luat in discutie in cazul unei femei insarcinate care a cerut curtii sa intervina dupa ce spitalul Motol din Praga a esuat in a-i acordat asistenta pentru a naste la domiciliu.

In timp ce reclamanta a nascut inainte de pronuntarea deciziei, judecatorul a decis in favoarea femeii,  declarand ca a naste acasa este un drept care trebuie protejat de stat. Hotararea cere Ministerului Sanatatii sa introduca un set nou de regelemetari care sa faciliteze nasterea acasa,  aceste reglementari au fost catalogate  de catre minister si ginecologi ca fiind periculoase. Cu toate acestea, oficiali din partea minsterului, au declarat ca nu intentioneaza sa schimbe legislatia.

In ianuarie, un grup de femei insarcinate si moase au anuntat ca vor da in judecata Republica Ceha la Curtea Europeeana a drepturilor omului de la Strasbourg deoarece nasterile la domiciuliu nu sunt acoperite de asigurarea medicala iar moasele intampina obstacole administrative care le impiedica sa isi faca meseria.

Sursa: www.radio.cz

Adina Toma

No comments:

Post a Comment