Tuesday, October 19, 2010

Coalitia Civic Democrata pierde Praga si alte mari orase la alegerile care au avut loc în acest week-end.

Coalitia Civic Democrata pierde Praga si alte mari orase la alegerile care au avut loc în acest week-end.

Alegerile municipale si pentru senat care au avut loc în Republica Ceha în acest week-end nu au nici un câstigator clar dar au câtiva învinsi. La alegerile locale candidatii independenti au câstigat cele mai multe scaune municipale în timp ce coalitia Civic-Democrata a suferit un esec pierzând cele mai mari orase ca marime, inclusiv capitala Praga. În prima runda de vot pentru o treime din scaunele Senatului, 22 Social Democratii au trecut în runda a doua, urmati de 19 Civic Democrati.

La alegerile locale cele mai multe pozitii ale consililor municipale au mers la candidatii independenti. Acestia fac parte din grupuri locale care activeaza în orasul lor, au câstigat deasemenea si în trecut pentru ca au cel mai mare numar de candidati.

Civic Democratii au fost urmatorii care au câstigat un numar mare de locuri în consiliile municipale. În comparatie cu alegerile de acum patru ani au pierdut 800 de locuri în special în orase ca: Brno, Ostrava, Liberec si altele. Ei au câstigat doar în Plzen si Teplice.

si mai important este ca pentru prima data Ciciv Democratii au pierdut Praga în favoarea partenerilor de coalitie conservatorii partidului TOP 09. Conducatorul Civic Democratilor Petr Ne?as crede ca unul din motivele pentru care au pierdut în marile orase a fost ca sunt acolo înca de la alegerile libere din 1994.

Jan Korytá? de la Schimbare pentru Liberec a primit cele mai multe voturi la alegerile locale din Liberec:”Ne confruntam cu probleme care sunt de o perioada mai lunga de timp: instabilitate interioara, reputatia distrusa a unor reprezentanti ai conducerii sau votantii s-au saturat de lunga prezenta a Civic Democratilor la consilile municipale. Este si normal-sunt orase în care primarul a fost Civic Democrat înca de când partidul a candidat pentru prima data la alegerile locale în 1994. Acesta este desemenea un factor care intervine.”

Oricum se pare ca unii votanti nu s-au saturat de partidul d-nului Ne?as, de exemplu în Teplice sau Kladno si în cele mai multe cartiere din Praga, unde au câstigat. Foarte probabil ca votantii nu au votat Civic Democratii acolo unde nu le-a placut ce au facut, ceea ce s-a întamplat în Liberec, de exemplu.

Opozitia s-a descurcat destul de bine la alegeri, mai bine decât acum patru ani si vor avea 600 de reprezentanti locali. Au reusit sa marcheze victorii importante în orase ca Brno si Ostrava si 21% din voturi la capitala.

Comunistii pe de alta parte au pierdut aproximativ 1000 de locuri la consilile municipale. Asta arata ca la alegerile locale nu a fost vorba despre politicile guvernului ci despre probleme locale.

În Praga unde TOP 09 a luat peste 30 % din voturi urmati de Civic Democrati si Social Democrati, negocierile sunt în derulare. Zden?k T?ma din partea TOP 09 nu a fost foarte clar în declaratii când a vorbit cu reporterii referitor la ce se va întâmpla în capitala

“Trebuie sa ne dam seama ca acesta este doar începutul. Vor fi discutii ale coalitiei si apoi vom vedea cum va arata Primaria Pragai. În orice caz vom insista ca viitoarea coalitie sa fie functionala si sa implementeze schimbarile pe care le-am promis. Deci vom face presiuni pentru asta, vom insista pentru o noua fata pentru conducerea Pragai, pe care am promis-o înainte de alegeri si vom încerca sa ne îndeplinim promisiunea”

Verzii care au obtinut aproape 6 procente din voturi dar nici un loc la consiliu au spus ca vor contesta în justitie alegerile care au avut loc la Praga. Ultima Primarie a împartit Praga în sapte districte pentru alegeri iar verzii pertind ca asta ia dezavantajat grav. Unii analisti politici sustin ca a fost un caz clar de falsificare. Verzii au adus cazul în atentia curtii imediat ce s-a întâmplat dar plâgerea le-a fost respinsa. De aceasta data ei cred ca au dovezii solide sa îsi sustina cazul.

La alegerile pentru o treime din Senatul Ceh, nu a fost ales nici un senator la voturi deoarece prezenta la vot a fost cea mai mica întegistrata vreodata doar 45%.

În a doua runda care va avea loc vineri si sâmbata pentr cele 27 de scaune din Senat se vor lupta 22 Social Democrati, 19 Civic Democrati. 5 TOP09 cansidati si alti 8. Daca Social Democratii se descurca bine ar putea câstiga o majoritate în Senat, tot ce au de facut este sa transforme 12 candidati în senatori.

Sursa: www.radio.cz

No comments:

Post a Comment