Sunday, May 3, 2009

Ziua Internationala a Moaselor

Mesajul doamnei Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv UNFPA 5 mai 2008 - În fiecare zi, moasele salveaza femei din întreaga lumea, ajutandu-le sa nasca în siguranta. Asistenta lor este esentiala înainte, în timpul si dupa nastere pentru ca nicio femeie sa nu mai moara dand viata. Cand femeile sunt sanatoase, si familiile lor sunt sanatoase. si cand familiile sunt sanatoase, comunitatile si natiunile se bucura de bunastare



În fiecare minut, o alta femeie moare la nastere. Putem sa le salvam pe aceste femei daca reusim sa punem moase în fiecare comunitate. Investind în moase, autoritatile pot sa faca posibil accesul universal la servicii de sanatatea reproducerii si sa îndeplineasca cel de-al cincilea Obiectiv de Dezvoltare a Mileniului, de îmbunatatire a sanatatii materne.

Este urgent nevoie de 334.000 de moase pe tot globul. Iar moasele au nevoie de conditii ca sa poata sa salveze vietile acestor femei.

Cand au pregatirea necesara, cand sunt încurajate si au independenta în decizii, moasele sunt cel mai eficient mod de a garanta sanatatea mamei si a copilului. Moasele au grija de femei în timpul sarcinii, nasterii si lauziei. În caz de urgente, pot face interventii care sa le salveze viata. Ofera servicii si informatii de sanatatea reproducerii, inclusiv planificare familiala, care le permite femeilor sa îsi spatieze nasterile.

În locuri în care exista acces la astfel de servicii, la preturi accesibile, decesele materne si infantile sunt în scadere si bunastarea familiilor si a comunitatilor este evidenta.

Un sistem de sanatate eficient este un sistem care poate sa le ajute pe femei cand au nevoie. Daca sistemul de sanatate poate oferi conditiile necesare unei nasteri sigure, poate sa trateze orice urgenta. Moasele sunt o componenta esentiala a serviciilor medicale primare si ajuta la crearea unor sisteme de sanatate mai bune.

Sursa: www.unfpa.ro

No comments:

Post a Comment